BAXTER DURY – I THOUGHT I WAS BETTER THAN YOU

Artiest info
Website
facebook
Label: Heavenly Recordings / PIAS

Er zal wel geen enkele recensie geschreven worden over platen van de Engelse indierocker Baxter Dury zonder dat er vermeld wordt dat hij de nu 51-jarige zoon is van voormalig “Hit Me With Your Rhythm Stick”-zangerartiest Ian Dury en dat hij als jong kind samen met zijn vader op de cover van diens album “New Boots And Panties!!” uit 1977 geportretteerd stond.

Maar Baxter Dury heeft inmiddels ook al een meer dan 20-jarige eigen muzikale carrière met zes solo-studioalbums op zijn conto staan, naast één verzamelalbum en één plaat “B.E.D.” uit 2018 waarop hij samenwerkte met Etienne De Crecy en Delilah Holliday. De laatste soloplaat in dat rijtje is het pas op de markt gebrachte album “I Thought I Was Better Than You”, een cd met tien zelf gecomponeerde tracks die samen goed zijn voor amper een half uurtje intrigerende alt.pop- en indierockmuziek.

Dit album is de officiële opvolger van zijn in de zomer van 2020 uitgebrachte plaat “The Night Chancers” met in zijn kenmerkende ‘Cockney’-Engelse accent vertelde verhalen over het nachtleven en zijn eigen belevenissen daarin. “I Thought I Was Better Than You” is alweer een heel ander type conceptplaat geworden waarin Baxter Dury op zoek blijft gaan naar zijn eigen identiteit. De constante verwijzing naar het ‘zoon van zijn vader’-zijn verhinderde zo vaak zijn ontwikkeling van een geheel eigen persoonlijkheid en de appreciatie van de buitenwereld voor zijn eigen muzikale pad.

Dat blijkt al meteen uit de eerste song op dit nieuwe album want de eerste zinnen van de wat bizar klinkende openingstrack “So Much Money” luiden als volgt: “Hey mummy, hey daddy, who am I? Who am I mummy?”. In de op de eerste video te horen funky song “Aylesbury Boy” die Baxter Dury samen met de 24-jarige Londense zangeres ‘JGrrey’ brengt vertelt hij aan zijn zoon Kosmo dat hij hem zoveel meer aandacht en liefde zal blijven geven dan hijzelf ooit van zijn beroemde vader heeft gekregen.

De nu 21-jarige Kosmo Dury heeft trouwens zes van de tien nummers op deze plaat samen met zijn vader geschreven en hij speelt op de meeste tracks ook mee op basgitaar, synthesizers en piano. Bij de jazzy ballad “Celebrate Me” (zie 2e video) zingt Kosmo zelfs mee, samen met de in Londen wonende Canadese zangeres Madelaine Hart die net als ‘JGrrey’ ook vocale support aan Baxter Dury heeft gegeven op de meeste andere tracks van dit album.

De meest vlot in het gehoor liggende andere nummers uit deze plaat zijn synthpopsongs “Leon”, “Crashes” en het op een repetitieve beat gebrachte “Pale White Nissan”. Ook het samen met de Britse zangeres en songschrijfster Eska Mtungwazi gebrachte R&B-getinte nummer “Shadow” zorgt voor een aangename beluistering, net als het met ‘JGrrey’ gezongen discoliedje “Crowded Rooms’. De plaat “I Thought I Was Better Than You” werd door Baxter Dury zelf geproducet, samen met de Engelse multi-instrumentalist, zanger en producer Paul White, de helft van het soul- en hip-hop brengende duo ‘Golden Rules’ dat hij vormt met zanger-rapper Eric Biddines uit Florida. Of Baxter Dury op dit nieuwe album hiermee alle frustraties over zijn afkomst heeft afgeschreven blijft wat ons betreft nog altijd een beetje onduidelijk, want echte vrolijkheid of blijheid straalt er toch niet af van geen enkele song.

(valsam)